De keuken van de apotheker

Bloemkool

Een vegetarische versie van kip curry salade heb je hier, snel en easy, op de getoaste boterham. Als u de kip toch mist, kan je dit gerecht heel goed serveren met het voorgenoemde gevolgelte dat je bijvoorbeeld in het weekend braadde. 

1 kleine bloemkool – 1 ui – olijfolie – 8 eieren – curry poeder – komijn – chili poeder – Griekse yoghurt – mayonaise – peper en zout – dragon – citroen

Oven voorverwarmen tot 230 graden Celsus. Bloemkool in kleine roosjes, geroerd met de versneden ui, beetje olijfolie, twee theelepels curry en een beetje zout en veel peper. Op een bakplaat 15 minuten in de oven. Eitjes hard koken (10 minuten). Saus maken: roeren van 100g Griekse yoghurt, 50g mayonaise, 1 theelepel curry, 1 theelepel komijn, een halve theelepel chili poeder, een beetje zout en dragon. Mengen van afgekoelde bloemkool, geprakte eitjes en de saus. (Ottlolenghi)

Bloemkool is een heel gezonde groente en waarom? Er zitten heel wat vitaminen in, waaronder vitamine K, B6 en B11 , vele mineralen en een hoge hoeveelheid aminozuur tryptofaan. Vitamine C is ook van de partij. Samen met fytonutriënten doet deze dienst als antioxidant. Deze stoffen zijn belangrijk want ze helpen mee kanker te voorkomen. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen die celschade en DNA-schade in het lichaam veroorzaken. Het bevat ook nog andere ontstekingsremmende verbindingen. Bloemkool bevat de grootste hoeveelheid calcium van alle groenten en is dus zeer gezond voor de botten.