De keuken van de apotheker

Tomaat

De hoofdrol is weggelegd voor de groenten. Deze vormen de basis voor een gezonde maaltijd en van de recepten die ik opschrijf kan je je buik vol eten. Als smaakmaker kan daar voor mij gerust een klein stukje kaas of vlees of vis bij, maar ik probeer deze zoveel mogelijk te beperken. Bij onderstaand gerecht kan bijvoorbeeld perfect een klein stukje gebakken buitenloper kip, een stukje licht gesmolten geitenkaas of toch puur met een beetje bladsla, sriracha mayonaise en krielaardappeltjes met rozemarijn uit de oven.

4 mooie rode tomaten – 1 ui – 2 tenen knoflook – olijfolie – 12 zwarte olijven – 30g panko – 2 eetlepels oregano – 3 eetlepels peterselie – 1,5 eetlepel kappertjes – peper en zout

De oven voorverwarmen op 160 graden. Het hoedje wegsnijden van de tomaten. De vulling uit de tomaten halen. Binnenkant bestrooien met zout. Omgekeerd in een zeef zetten. Ui, knoflook en olijfolie bruin bakken in de pan en nog 5 minuten verder laten garen op een laag vuurtje. Panko, gesneden olijven, kruiden en kappertjes, peper en zout toevoegen en mengen. Het vulsel in de tomaten deppen. 40 minuten in de oven. (Ottolenghi)

Heb je soms last van een krampen in de buik na de maaltijd? Nogal wat mensen zijn allergisch aan tomaten. Dit kan je, naast de bekende intoleranties op gluten en lactose, ook eens laten testen bij de huisarts.

Rauwe tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Warm bereide tomaten, en dan zeker met een vetstof erbij, zijn ook zeer gezond. Het lycopeen uit de tomaat, een carotenoïde, wordt dan nog zo goed opgenomen uit het lichaam. Lycopeen helpt de huid bij het beschermen tegen uv-stralen.