Nieuwsbericht

Levering aan huis met de fiets

De farmafietsers zijn m’n ouders, oma Martine en opa Stefaan. Zij zorgen ervoor dat de mensen die iets bestelden in de apotheek, aan huis beleverd worden. Het is een sportieve en ecologische manier om een oplossing te bieden aan wie weinig tijd heeft om boodschappen te doen, ziek is, moeilijk te been is of gewoon zijn tijd liever voor iets anders benuttigd. Daar is niets mis mee. Als het kan, rijden zij met de fiets. Alle kleine beetjes helpen, om ons milieu te beschermen. Zeker in deze warme periode valt de opwarming van de aarde nog meer op en zou iedereen moeten nadenken over hoe men zijn steentje kan bijdragen om onze planeet te redden. Een lijst aan mogelijkheden, die ik hier en daar las:

Vegetariër of veganist worden.

Kopen van meubelen gemaakt van duurzaam hout. Denk aan het Amazone regenwoud, de longen van de wereld. Kleren met Europees Ecolabel kopen. Tweedehands aankopen.

Weinig water verbruiken (een korte koude douche is even verkwikkend/ontspannend als een lange warme douche).

Maximum twee kindjes krijgen. Oef.

Kiezen voor windkracht. Huishoudtoestellen kopen met A+++ label. Zo weinig mogelijk elektriciteit verbruiken.

Herbruikbare zakken gebruiken, geen plastic gebruiken en zo weinig mogelijk verpakkingen kopen zodat de hoeveelheid afval vermindert. In Londen is het eerste complete no waste restaurant opgericht (interieur, eten enz.). Ik ben benieuwd om daar eens te gaan kijken. Steun aan koolstofverwerkende bedrijven en recyclage.

Met de fiets naar het werk en geen auto hebben; of dichtbij je werk gaan wonen (gemakkelijk gezegd in mijn geval natuurlijk). Kiezen voor biodiesel. Vliegtuigreizen beperken tot een minimum.

Je zou er voor jezelf een soort van coole wedstrijd kunnen van maken om zo veel mogelijk van deze puntjes persoonlijk af te vinken. Ik zie het als een soort van liefdadigheidswerk voor alle komende generaties. Om onze planeet te redden wordt momenteel echt nog te weinig gedaan om mensen in die richting te duwen. Er wordt gezocht naar oplossingen zoals afbuigende spiegels tegen zonlicht in het heelal. Maar een oorzaak aanpakken is volgens mij altijd beter. Hetzelfde geldt voor zieken in de apotheek. Soms zijn er ook mogelijkheden om niet enkel symptomatisch te behandelen en het is dan belangrijk dat dit aan de patiënt gezegd wordt. Kiezen voor een puur leven. Dat lijkt me wel wat. En er kan veel over verteld en gediscussieerd worden. En als deze babbel even nodig is, de farmafietsers, op hun dagelijkse tour, staan je graag te woord, met een pure glimlach.