Persoonlijk advies

Er is een vitamine D voor iedereen

Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Het zorgt voor stevige botten en tanden.
  • Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
  • Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
  • Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert.

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. In de zomermaanden is het advies is om elke dag een kwartier met hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Wanneer een groter deel van het lichaam wordt blootgesteld, volstaat kortere tijd. Je lichaam maakt dan vitamine D aan en legt een voorraad aan. In de wintermaanden staat de zon te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan de voorraad die je hebt aangelegd. 

Daarnaast krijg je vitamine D binnen als je eet volgens een gezond voedingspatroon. Vraag ons gerust advies indien je graag weet wat een gezond voedingspatroon juist is.

Meeste voedingssupplementen met vitamine D zijn van dierlijke oorsprong. Ondertussen zijn er ook vegan vitamine D op de markt, gemaakt uit algen.